Поліцейські офіцери громад Миколаївщини: керівники райвідділів перестали вітатися
30 — 11 — 2020
/Миколаїв
2105
Ірина Ухваріна
Ірина Ухваріна
Автор
всі статті автора

На Миколаївщині працює вже п’ять поліцейських офіцерів громад, ще два проходять навчання на ПОГів у Харкові.

Учасники семінару «Успішні практики безпеки в громадах», м. Вознесенськ, Миколаївщина 19 листопада.

Поліцейські офіцери громад почали працювати на Миколаївщині цієї осені. Вони говорять, що продовжують співпрацювати з колегами з райвідділів (особливо коли стосується пошуків зниклої дитини, чи розкриття тяжких злочинів), однак звітують про свою роботу виключно керівництву обласного Управління превентивної діяльності. Тому районні керівники майже нічого не знають про їх діяльність, а дехто навіть перестав з ними вітатися, бо, мабуть, невдоволені, що підлеглі їм не підпорядковуються.

Про це команда проєкту «Шерифи для нових громад» дізналася під час семінару «Успішні практики безпеки в громадах» для дільничних офіцерів у Вознесенську.

На семінарі були присутні всі поліцейські офіцери громад та дільничні офіцери Вознесенського, Очаківського, Доманівського, Корабельного відділів, а також старший інспектор з особливих доручень обласного управління превентивної діяльності Олександр Козловець.

Керівниця проєкту «Шерифи для нових громад» Наталія Бімбірайте розповіла про успішні практики взаємодії цивільного населення з правоохоронцями в різних регіонах країни, про міжнародний досвід, про різні форми співпраці.

Наталія Бімбірайте презентує інформаційну платформу https://sheriffua.org/ , збірку «Успішні практики безпеки» та інші видання.

Над усе поліцейських зацікавила робота місцевих інспекторів з охорони правопорядку, а також – як ініціювати та зареєструвати громадське формування, та чи можуть вони впливати на відбір кандидатів до ГФ, адже ці люди будуть наділені певними повноваженнями, від яких залежить безпека громади.

Виявляється, на території, яку обслуговують вищезгадані відділи поліції, ефективно діє лише одне громадське формування - «Варта», в Бузькій ОТГ. Більше ніде населення активно та систематично не допомагає поліцейським у профілактики та розкритті правопорушень.

Також дільничні впевнені: щоб їх робота давала результати, необхідно щонайменше дві умови. По-перше – знизити вплив керівництва відділів. Адже досі зберігається звичка «затикати дільничними всі дірки», тобто посилати виконувати завдання, які не входять у безпосередні обов’язки офіцерів. А по-друге – необхідно, щоб на території обслуговування був не один, а щонайменше, двоє дільничних:

- Нас, дільничних, в результаті реформ з 12 залишилося 4. І одному їхати на виклик до того ж самого сімейного бешкетника, чесно кажучи, страшнувато. Навіть, щоб піти у відпустку, мені доводиться домовлятися, щоб мій колега брав на себе ще й мою територію. Грубо кажучи, у нього було 6 тисяч людей на обслуговуванні, стало – 12 тисяч. І ще дуже залежить від території, або мені їхати 30 км на виклик, або 60 км – є різниця? - поділилися офіцери.

Вплив районного керівництва на роботу поліцейських офіцерів громад вже майже припинився. Передбачається, в майбутньому на території всіх громад будуть працювати не дільничні офіцери, а ПОГи, які вже довели свою ефективність. Але все одно обслуговувати одному 6 тисяч населення – дуже важко. Тому їм вкрай потрібні довіра та підтримка місцевого населення. Тож дослідження команди проєкту виявилося дуже корисним, бо це – готові інструменти до дії та інструкції, як ця співпраця регламентується, які є переваги та недоліки, та яким законодавством передбачена. Крім того, офіцери домовилися з юристкою проєкту Оленою Старюк про онлайн консультації.

І, до речі, коли ми досліджували впровадження на Дніпропетровщині пілотного проєкту «Поліцейський офіцер громади», то було дуже багато питань, на які не знайшли відповіді. Тому направили ці питання начальнику управління Департаменту превентивної діяльності Нацполіції України Сергію Альошкіну. Зокрема – про незручності забезпечення пальним: громади переказували кошти на рахунок обласного управління поліції, а ПОГи були вимушені їздити до Дніпра, щоб отримати талони на пальне або навіть заправитися, бо в громаді не було АЗС нафтотрейдера, який виграв тендер. А також – чому ПОГи можуть дослужитися лише до звання капітана. Це, на думку громад, зовсім не стимулює офіцера залишитися працювати на території на постійній основі, підриває престиж служби. То чи можна сподіватися на зміни?

Сергій Альошкін тоді на наші питання не відповів. Але ми знайшли відповіді на семінарі у Вознесенську. Як повідомив Олександр Козловець, кошти на паливо тепер переказуються офіцеру безпосередньо на спеціальну картку, також у нього тепер більший вибір, на якій АЗС заправлятися. А наразі керівництвом поліції обговорюється можливість давати ПОГам звання майорів.

* Захід проводився Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я» та Громадською організацією «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір» в рамках проєкту «Шерифи для нових громад». Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міжнародного Фонду Чарльза Стюарта Мотта.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
339
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
295
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
315
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
391
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
300
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
341
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
426
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
319
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
374
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook