«Правопорядок» Баштанської громади мріє про свої відеокамери
13 — 07 — 2020
/Миколаїв
2204
Ірина Ухваріна
Ірина Ухваріна
Автор
всі статті автора

Спільний рейд Баштанського відділу поліції, комунальної організації "Правопорядок" та Баштанського районного управління Держпродспоживслужби для попередження захворюваності на COVID-19.

Члени комунальної організації «Правопорядок» Баштанської об’єднаної територіальної громади Миколаївської області в цьому році вже у декілька разів перевиконали «план по рейдах». Про це розповів новий голова організації Андрій Єсипенко.

Зокрема, за дванадцять місяців 2019 року на території району разом із поліцією провели 360 профілактичних рейдів. Переважно це було вечірнє патрулювання у вихідні та святкові дні, охорона громадського порядку під час різних масових заходів.

Але цьогорічна весна змінила традиційний розклад роботи: через загрозу коронавірусу інспектори «Правопорядку» розносили по домівках листівки щодо небезпеки, пояснювали людям, як захистити себе, і продовжують постійно перевіряти публічні місця, торгівельні заклади, щоб там дотримувалися вимог карантину.

Нагадаємо, у Баштанці ще в 2001 році одночасно зареєстрували два «Правопорядки» - громадське формування та комунальну організацію. Обидві структури навмисно назвали однаково, бо завдання у них тотожне - турбота про порядок та безпеку в місті. До того ж, усі співробітники комунальної установи є членами однойменного формування.

Так у місті підстрахувалися одразу двома законами - про місцеве самоврядування та про громадські формування.

Комунальна організація «Правопорядок» є власністю ОТГ і фінансується з місцевого бюджету. Тут працевлаштовано 9 людей (у штаті є інспектори з охорони громадського порядку і комунального майна та інспектори з благоустрою).  

Як співробітники комунальної організації вони мають право складати адмінпротоколи за вісьмома статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення. Це, наприклад, порушення правил благоустрою; вигулювання собак без повідків і намордників; порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами; торгівля з рук у невстановлених для цього місцях тощо.

А як члени громадського формування (чисельність ГФ - 41 особа), мають право носити форму, засоби для індивідуального захисту (наприклад, спецпристрої, травматичну зброю з гумовими кулями), державою їм гарантовано додатковий соціальний захист.

Інспектори Комунальної організації «Правопорядок».

До процесу децентралізації обидві структури діяли на території міста та трьох найближчих сільрад. Після утворення ОТГ їх повноваження поширилися на всі населені пункти громади (додалося ще дев’ять старостинських округів, а загалом - ще 20 сіл).

Як чоловік сплутав хміль з коноплею

Інспектори охороняють адмінприміщення; наглядають за поведінкою умовно засуджених (іноді на обліку стоять і по п’ятдесят, і по шістдесят людей одночасно); контролюють, як виконують громадські роботи засуджені за дебош, домашнє насильство, за дрібні крадіжки та інший кримінал; ведуть особистий прийом та відпрацьовують звернення громадян щодо питань правопорядку або благоустрою; надають характеристики.

Розшукують  людей, що влаштовують стихійні сміттєзвалища. Виписують штрафи та примушують прибрати за собою. А крім того, допомагають розкривати злочини та виступають у якості понятих при обшуках.

Так, у травні цього року Баштанський районний суд Миколаївської області визнав безробітного Олександра Ж. винним за ч.2 ст. 309 Кримінального Кодексу України (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту у великих розмірах).

Під час обшуку у нього на городі знайшли рослини коноплі, а в пташнику ще майже 2 кг сухого канабісу. У суді чоловік категорично заперечував свою вину, казав, що то не коноплі були, а бур`ян, хміль. Він, дружина та донька зривали його з городу та кидали до сараю на корм качкам. А знайдені сухі рослини просто випадково не впали на підлогу, а потрапили на ящики зліва від входу, куди птиця не могла дістатися.

Проте експертиза підтвердила: виявлені рослини були саме коноплями, а не хмелем. Чоловікові загрожувало до п’яти років позбавлення волі.

Однак свідки, інспектори КО «Правопорядок» (які від поліції жодним чином не залежать), підтвердили, що коли були понятими при обшуку, власник домогосподарства добровільно показував, де росте ця рослина. І тоді чоловік теж був упевнений, що то «хміль». До того ж, ні Олександр, ні його родина не були помічені у вживанні чи продажі нарковмісних речовин.

У результаті суд визнав Олександра Ж. винним у вирощувані та зберіганні канабісу у великих розмірах. Але призначив мінімальне покарання - два роки позбавлення волі зі  звільненням від відбування покарання з однорічним іспитовим строком.

Різний погляд на камери

На території громади в рамках програми «Безпечне місто» встановлено 9 відеокамер, зображення з яких виводиться на сервер у черговій частині Баштанського відділу поліції. Як розповідає голова КО «Правопорядок» Андрій Єсипенко, щоранку чергові поліції повідомляють співробітникам організації, де й що трапилося. Якщо були порушення правопорядку чи злочини, члени громадського формування долучаються до розшуку винуватців.

Так, наприклад, наприкінці травня відеокамера на площі Єдності в м. Баштанка зафіксувала молодика, який потрощив апаратуру, що освітлювала фонтан, та збив огороджувальні конуси.  

КО «Правопорядок» розмістила копію запису на сторінці в Фейсбук та звернулася до мешканців громади з проханням допомогти встановити особу молодика.

А вже 1 червня «Правопорядок» проінформувала: «Порушник, який скоїв акт вандалізму на площі Єдності, відшкодував матеріальні збитки в сумі 3650 грн.»

Андрій Єсипенко каже, що громада планує встановити ще додаткові камери, і сервер буде не в поліції, а саме в КО «Правопорядок». Адже у поліції свої пріоритети: їх  цікавлять більше дороги та місця скупчення людей. А місцеві органи самоврядування мріють більше забезпечити цілісність комунальних об’єктів – будівлі шкіл, садків, адміністративні будівлі, дитячі майданчики, спортивні комплекси тощо. За приблизними розрахунками, коштуватиме це 24 тисячі гривень. Але поки що для місцевого бюджету така сума «важкувата».

Фото та відео зі сторінці КО “Правопорядок” в Фейсбук

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
210
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
193
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
200
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
176
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
182
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
214
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
213
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
210
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
215
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook