«Будинки шерифів» на Полтавщині не прижилися
20 — 12 — 2018
/Полтава
2036
Людмила Чванько
Людмила Чванько
Автор
всі статті автора

У лютому 2016 року у Полтавській області представники поліції та місцевої влади заговорили про плани відкрити у кількох населених пунктах регіону «будинки шерифів».



Зокрема, у ЗМІ йдеться про Великі Сорочинці (Миргородський район), Кирило-Ганнівку (Зіньківський район) та село Пришиб (Кременчуцький район). Це мали бути будівлі, оснащені сучасною технікою, інтернетом, де б дільничний і працював, і жив.

Нагадаємо, на реалізацію програми "українського шерифа" уряд додатково передбачав у бюджеті 140 мільйонів гривень. Про це 23 вересня 2015 року під час візиту до Полтави заявив тодішній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Плюс чиновник мав надію на фінансову підтримку реформи з боку США, Канади, країн ЄС.
Посилання на тодішні публікації у ЗМІ:

У Великих Сорочинцях запропонували відновити «будинок шерифа» («Коло»)

У Великих Сорочинцях на Полтавщині планують відновити «Будинок шерифа» («Полтавщина»)

На Полтавщині відкрили будинки для шерифів (Gazeta.ua)

Перший в Кременчуцькому районі «Будинок Шерифа» може з’явитися у Пришибі («Децентралізація»)

«Основна різниця між «шерифом» і нашим «дільничним» в тому, що «шериф» - красивий», - Кульчинський («Кременчуцький Телеграф»)

Як виявилося, зараз в жодному з названих населених пунктів «будинок шерифа» не працює.

Голова Великосорочинської ОТГ Павло Полєков говорить, що будівля, яку планували виділити для дільничного та його сім’ї, так і стоїть. Мали зробити капітальний ремонт там, проте далі балачок діло не пішло.

Голова Пришибської ОТГ Валентина Городянко також повідомила, що «будинок шерифа» у їхньому селі не відкрився. Але приміщення є – це будівля, де знаходиться наразі сільрада. Вони планують переїхати до іншого приміщення, а це залишити дільничному, який поки що живе у Кременчуці.

«Будинок шерифа» у Кирило-Ганнівці опустів через плинність кадрів

Єдиний на Полтавщині «будинок шерифа» у селі Кирило-Ганнівка Зіньківського району пустує. Фото: Сергій Тополь, сільський голова

Село Кирило-Ганнівка – єдиний населений пункт, де є «будинок шерифа» (на фото), який перебуває на балансі поліції.  Про це йдеться у відповіді поліції на наш запит (прикріплений до статті). Він знаходиться за адресою вул. Миру, 11. Проте, як повідомив координаторці проекту Сергій Гавловський, заступник начальника відділу дільничних офіцерів поліції управління превентивної діяльності ГУ НП в Полтавській області, «будинок шерифа» у цьому селі давно не працює. Приміщення поки що стоїть без діла. Також у відповіді поліції на запит зазначено, що кошти на фінансування «будинків шерифів» на Полтавщині Національна поліція не виділяла.

Як розповів голова Кирило-Ганнівської сільради Сергій Тополь, «будинок шерифа» у них в селі дійсно відкривався - ще до 2015 року. Будівлю викупив райвідділ, зробили ремонт, і туди заселився дільничний:

Він і меблі завіз. Вхід там був і службовий, і особистий. Але не захотів працювати, змінив місце роботи й поїхав, - розповідає голова сільради.

Дільничні у селі постійно змінювалися – надовго не залишався ніхто. Жити у Кирило-Ганнівському «будинку шерифа» вони не хотіли, бо мали сім’ї в інших населених пунктах, ближчих до району:

Рік чи два дільничні навідувалися до того будинку. А на сьогоднішній день він стоїть. Бур’яни ми там косимо і все. Будинок на балансі у райвідділу поліції. Стоїть цілий-цілісінький. Усе там є. Заходь і живи, - говорить Сергій Тополь.

За словами сільського голови, поліція пропонувала сільраді, щоб висунули свою кандидатуру на посаду дільничного - когось із місцевих хлопців. Обіцяли допомогти і з навчанням, і з переатестацією. Та марно. Ніхто з молодих людей не бажає працювати дільничним у селі. «Шерифа» (інспектора з охорони правопорядку) у Кирило-Ганнівці теж немає.

Та все ж безпекою у населеному пункті опікуються – у минулому році встановили чотири камери відеоспостереження. В планах - відкрити «центр безпеки», вже й приміщення знайшли.

Довідково

Населення Кирило-Ганнівки – майже 600 чоловік.



Дільничний, який обслуговує село зараз, живе в селищі Опішня (на відстані майже 22 кілометри). Від села до Зінькова (районний центр) – майже 30 кілометрів.



Нагадаємо, що зараз поліція пропонує громадам створювати поліцейські станції.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
315
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
279
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
291
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
270
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
278
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
313
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
406
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
300
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
350
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook