Нова Водолага: «Коли навколо світло, лиходіям дуже незручно»
15 — 12 — 2021
/Харків
1843
Юрій Чумак
Юрій Чумак
Автор
всі статті автора

За останні чотири роки у Нововодолазькій селищній громаді Харківської області я бував неодноразово. Влаштовував показ документальної стрічки «Українські шерифи» і досвід самоорганізації жителів села Одринка у впровадженні «шерифів» вивчав. Керівництво громади разом із місцевими активістами доволі завзяті, намагаються брати участь у конкурсах, залучати міжнародну технічну допомогу. Тому я й не здивувався, дізнавшись, що Нововодолазька громада стала однією з переможниць конкурсу на розробку Паспортів Безпеки від проєкту «Шерифи для нових громад».

Перед тим, як експерти проєкту відвідають Нову Водолагу і проведуть тренінг для членів робочої групи з розробки Паспорту Безпеки, ми провели “кабінетний аналіз”, аби дізнатися, які безпекові питання зараз стоять перед громадою.

Для цього дослідили відкриті джерела та провели інтерв’ю з представниками різних секторів – із працівниками органів місцевого самоврядування, поліцейським, головою громадського формування з охорони громадського порядку, депутатом селищної ради та іншими громадянами.

Також ознайомилися з низкою програм спрямованих на забезпечення безпечного середовища, прийнятих місцевою радою.

З них варто почати:

«Комплексна програма профілактики правопорушень на території Нововодолазької селищної ради на 2020–2021 роки» включає такі заходи (з «орієнтовним обсягом фінансування»):

- Провести на території населених пунктів, які увійшли до територіальної громади, роботу, щодо покращення та вдосконалення вуличного освітлення, освітлення дворових територій, під’їздів житлових будинків – по 200 тис. грн на 2020 та 2021 роки.

- Встановлення на вулицях та центральних автомобільних шляхах селища Нова Водолага, виїздах з населених пунктів ТГ камер відеоспостереження – по 500 тис. грн на 2020 та 2021 роки.

- Вжити заходів щодо встановлення зовнішнього освітлення на території дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів й прилеглої до них території, в першу чергу – освітлення шляхів підходу – по 100 тис. грн на 2020 та 2021 роки.

- Розглядати і вирішувати питання щодо виділення Нововодолазькому відділенню поліції коштів на ремонт службового автотранспорту, придбання запасних та комплектуючих частин до автомобілів та придбання паливно-мастильних матеріалів – по 50 тис. грн на 2020 та 2021 роки.

Передбачені й інші заходи (проведення рейдів, інформування про наслідки скоєння злочинів, профілактика пияцтва та правопорушень на ґрунті сімейно-побутових конфліктів) тощо. Але на них фінансування не передбачене. Вочевидь, вони мають здійснюватися в межах коштів, передбачених на роботу відповідних структур місцевого самоврядування та Національної поліції.

Також прийнята «Програма створення, накопичення та використання місцевого матеріального резерву для запобігання, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на території Нововодолазької селищної територіальної громади на 2021–2023 роки». Назва якої говорить сама за себе.

Проблемним моментом у пошуках безпекових програм стало те, що офіційний сайт Нововодолазької селищної територіальної громади не має функції «пошук», і знайти якесь рішення чи розпорядження можна лише знаючи назву або конкретну дату їх прийняття.

Щоправда, працівники селищної ради залюбки надали мені вищезгадані програми, як то кажуть, за першим моїм покликом.

У неосяжних нетрях Інтернету можна знайти чимало інформаційних матеріалів про Нову Водолагу, бо вона є однією з «піонерів» на Харківщині у впровадженні різного роду новацій. Утім, безпекові питання у цих повідомленнях згадуються нечасто. З цьогорічних привернули до себе увагу стаття «Наблизити поліцію до людей: ще у двох громадах Харківщини з’являться свої шерифи» в газеті (й на сайті) «Слобідський край», де анонсується поява поліцейських офіцерів громади, зокрема, і в Новій Водолазі.

Зацікавив матеріал «Безпека людини понад усе!» (з назвою якого не можна не погодитися), опублікований на сайті Нововодолазької громади, присвячений профілактиці такого небезпечного явища, як торгівля людьми.

Сучасні проблеми, пов’язані з пандемією COVID-19, даються взнаки в багатьох громадах України. Так, в Інтернет-виданні «Kharkiv Today» нещодавно з’явилася новина «Невакцинованим вхід заборонено: у громаді Харківської області запровадили обмеження», що сповіщає про впровадження додаткових протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на стримування зростання захворюваності на COVID-19 у межах Нововодолазької громади. До речі, завдяки цим мірам вдалося стабілізувати ситуацію, що, власне, й робить можливим проведення тренінгу для членів робочої групи з розробки Паспорту Безпеки.

А що ж розповіли самі жителі?

Відверто кажучи, більшість із тих, з ким повезло поговорити, були не в захваті від роботи місцевих правоохоронців. Наведу в якості ілюстрації лише кілька цитат:

«У парку хулігани п’ють, бешкетують, ламають щось. І молодь творить що попало на тих лавочках. Але поліція ввечері не ходе взагалі. Та й патрульні автівки нечасто побачиш на наших вулицях» (Тетяна).

«Кафе відкриті, там продають алкоголь, у тому числі й неповнолітнім, але поліція рейди не проводить, незаконну торгівлю не припиняє» (Петро Андрійович).

«Крадіжки відбуваються й серед білого дня. Нещодавно мій товариш прийшов додому, а там злодії орудують» (Олена).

«У нас поліції немає взагалі. У них там недобір, їх вічно скорочують. Скоро взагалі нікому буде там працювати» (Євген).

Але все ж таки згадали, що поліцейські час від часу проводять профілактичну роботу з дітьми:

«Поліція до школи іноді приходить, про дорожні правила та відповідальність неповнолітніх розповідає» (Наталя).

Дмитро Машура

На тлі цього, оптимізму додало спілкування зі старостою Одринського старостинського округу Дмитром Машурою. Нагадаю, що село Одринка розташоване у природній низині («ямі»), там поганий мобільний зв’язок, і швидко викликати поліцію неможливо. Тому з 1 березня 2018 року там прийняли на роботу 2-х охоронців, які отримують зарплату з бюджету громади та несуть службу почергово. Так от, Дмитро Машура розповів:

– З 2018 року по сьогоднішній час в Одринці практично не було жодної крадіжки. Тому що наші «шерифи» продовжують працювати, патрулювати вночі. Нововодолазька громада їх підтримує, виділяє кошті на їхню діяльність.

Громадське формування «Варта Водолажчини»

До місцевих «шерифів» можна віднести й членів громадського формування з охорони громадського порядку «Варта Слобожанщини», яке активно діяло ще кілька років тому. Чому зараз ця активність зійшла нанівець, вдалося дізнатися зі слів керівника ГФ Валерія Макалюка:

– У 2014 році, коли в Україні почалася російська агресія, ми вирішили створити громадське формування. До нього увійшли “чорнобильці”, “ветерани Афганістану” та інші небайдужі люди – всього 13 чоловік. Завзято працювали до 2017 року. Разом із працівниками поліції охороняли порядок під час свят, патрулювали вулиці, займалися профілактикою злочинності. Зараз залишилося десь 7 активістів. Сам я служу у Збройних силах України, і місце дислокації військової частини знаходиться не у Новій Водолазі. Тому наразі стоїть питання переобрання голови ГФ.

Також пан Валерій поділився своєю думкою стосовно безпекових проблем у громаді:

– Найбільшою такою проблемою, як на мене, у Новій Водолазі є крадіжки особистого майна. Також деякі молоді люди зловживають алкоголем, споживають наркотики, а потім «дуріють» та скоюють правопорушення.

Костянтин Лиганенко

Чимало цікавих аспектів у розбудові безпечного середовища в громаді оповів депутат Нововодолазької селищної ради, голова правління громадської організації «Наступне покоління 21» Костянтин Лиганенко:

– Планується встановити на в’їздах до Нової Водолаги відеокамери, аби була можливість здійснювати фіксацію певних правопорушень. До слова, в селі Рокитне до приєднання до нашої територіальної громади, вже був реалізований проєкт «Безпечна громада», в рамках якого встановили низку відеокамер.

У самій Новій Водолазі неодноразово організовували заходи, під час яких громадяни спілкувалися з працівниками поліції, мали змогу ставити питання, що їх турбують. Проводили велодень за участю поліцейських.

Встановлене належне вуличне освітлення в громаді – майже 100-відсотково в усіх населених пунктах. Адже злочинність полюбляє темряву. А коли навколо світло, лиходіям дуже незручно.

Я також вважаю важливим аспектом розбудову якісних автодоріг, що сприяє безпеці пересування. І з дорогами теж останнім часом ситуація покращилася.

Анна Пікалова

Ґрунтовно повідала як про проблеми, так і про здобутки у питаннях забезпечення безпеки начальниця відділу економічного розвитку та інвестицій Нововодолазької селищної ради Анна Пікалова:

– Безпека – це й тісна співпраця з відділенням поліції, і пожежна безпека (є частина ДСНС, яка обслуговує громаду), і цивільний захід.

Коли на початку 2021 року вносили зміни до Стратегії розвитку громади, ми робили опитування. Опитали тоді 800 жителів нашої громади, і переважна більшість із них відзначили безпекові проблеми як такі, на що слід звернути увагу. Тому це питання є дійсно важливим для селищної ради.

У нас постійно реформують правоохоронні органи. Зокрема, велика плинність кадрів серед дільничних, їх поменшало, тому й навантаження на них збільшилося. Також раніше активно працював поліцейський піший патруль, а зараз його немає. Громадські формування теж допомагали поліції, але незабаром їх активність, дуже знизилася, на жаль.

Буває, що молодь у парках розпиває спиртні напої, вандали ламають лавки, велопарковки, дитячі майданчики. Також бентежать порушення громадського спокою та крадіжки. Шахраї теж намагаються проникнути до осель громадян, ошукати літніх людей. При цьому жителі часто воліють поліцію не викликати...

Однак пані Анна відмітила й позитивні моменти:

– Останнім часом дуже якісно зроблене вуличне освітлення. Старі ліхтарі замінені на лед-лампи. Значно покращено стан доріг. Є розмітка, пішохідні переходи, встановлені нові дорожні знаки.

У нас працює служба у справах дітей, налагоджений соціальний супровід сімей, що перебувають у складних життєвих ситуаціях. Соцпрацівники постійно відвідують такі сім’ї, проводять профілактичні бесіди.

У громаді збудовано 10 спортивних майданчиків зі штучним покриттям – це теж створення інфраструктури, яка сприятиме тому, аби діти та підлітки були зайняті фізкультурою та спортом.

Для поліцейських офіцерів громади закупили 2 автівки, робиться ремонт в приміщенні поліцейської станції. Маємо високі сподівання на те, що з ПОГами буде належна співпраця.

Нововодолазький селищний голова Олександр Єсін вітає Сергія Литовку з Днем поліції

І як же можна оцінювати ситуацію з безпекою в громаді, не поговоривши із поліцейським офіцером громади? Сергій Литовка ще не приступив до служби в якості ПОГа, він наразі проходить спеціальне навчання у Харківському національному університеті внутрішніх справ. Але вже активно готується до цієї відповідальної роботи:

– Я 9 років служив у кримінальному розшуку, спочатку у Нововодолазькому райвідділі міліції, потім – у відділенні поліції. Вирішив стати поліцейським офіцером громади, оскільки тут не буде ніяких «показників», «місячників з розкриття злочинів» та «палочної» системи. Нам сказали: «Робіть якісно свою роботу, займайтеся тим, чим і маєте займатися – допомагати людям».

Був конкурс (подавалися 7 людей на місце), пройшов тести, співбесіду, поліграф – і мене відібрали. Зараз нас навчають у ХНУВС. Має бути кілька ПОГів у Новій Водолазі, але наразі відібрали тільки мене. Всього навчання триває 2,5 місяці. 24 грудня буде випуск.

Описуючи ситуацію в громаді, пан Сергій відмітив:

– Вважаю, що найголовніша проблема – наркотики (так звана «хімія»), і вона за віком знижується. Також крадіжки, самогонні точки, незаконні металоприйомки.

З іншого боку, є нормальне спілкування з керівництвом громади. Поліцейська станція збудована, зараз там проводяться внутрішні роботи, машини (Renault Duster) куплені за гроші громади ще влітку.

Живу у Новій Водолазі. Сім’я, дружина, двоє дітей. Тому сам вкрай зацікавлений, аби в громаді було безпечно.

Мрію, щоб встановили систему відеоспостереження «Безпечне місто», яка б допомагала профілактувати правопорушення, а також розкривати злочини. Зараз відеокамери є, але вони належать різним власникам, не об’єднані в одну систему, не завжди працюють.

Також я зацікавлений, щоб були громадські помічники. Буде добре, якщо відновить активну роботу громадське формування «Варта Водолажчини».

Отже, як бачимо, у Нововодолазькій громаді, як і в будь-якій іншій територіальній громаді України, існують певні безпекові проблеми. При цьому є й ресурси для їхнього вирішення: зацікавленість з боку органів місцевого самоврядування, наявність активних громадян, які вболівають, щоб у громаді було комфортно й безпечно, а тепер ще долучиться й поліцейський офіцер громади.

Довідково:

Нововодолазька селищна територіальна громада Харківської області включає 12 старостинських округів.

Площа територіальної громади: 579.8 кв. км.

Чисельність населення: майже 22 тисяч жителів.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
210
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
193
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
200
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
176
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
182
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
214
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
213
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
210
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
215
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook